Monday, November 1, 2010

THEY MAKE ME FALL IN LOVE AGAIN

Hello November~
my 1st entry di bulan November setelah sekian lama tak update blog..yes! i'm so bz with my practical teaching, lesson plan, ABM and so on..but now after one week 'retired' from being a teacher i'm so bored at home and also miss all my students a.k.a my sisters..
seriously, sangat rindu Convent..rindu dekat Chemistry Lab juga..entry kali ini just nak share my experience during my practical teaching..1st day masuk mengajar dah tension..keluar je dari lab rasa nak menangis..dan rasa macam dah nangis pun..hihihi..^^..rasa menyesal jadi cikgu pun ada..maybe sebab 1st time kot masuk mengajar then all my students tanya soalan yang bukan bukan..
keluar dari lab terus update status ini dekat facebook

nak ajar anak orang bukan senang especially budak pandai..preparation sangat kena teliti..kalau kelas masa ke 3 selalunya masa ke pertama atau kedua dah kena pergi lab..prepare apa yang patut especially kalau ada experiment..nak conduct experiment bukannya senang..nak kena test dulu jadi ke tak..nak kena set masa cukup ke tak untuk 1 or 2 period..kalau chemicals yang nak guna tak ada kena mintak akak pembantu makmal sediakan dulu walaupun kadang kadang takut juga nak mintak dia tolong sediakan..yelaaa..karang kena cop practical teacher yang banyak songeh pulak..so far semua experiment berjalan lancar even ada kes pecah sana pecah sini meletup sana meletup sini sampai dah fobia nak conduct experiment yang involve heating..but its ok..semua itu pengalaman..tak kisah la apa yang berlaku janji my students happy during my lesson..
Disebabkan nak tarik perhatian students dalam kelas kimia maka tercipta lah KAD TUNJUK BAIK..entah datang dari mana idea tu pun tak tau..tiba tiba terfikir nak buat..congratz kepada yang dah dapat reward..ikhlas dari miss izzanie even tak seberapa..^^
saya bukan lah guru yang garang..memang langsung tak..tak pernah marah marah tak tentu pasal..sebabnya tak nak mereka nie tension asyik kena marah je..yelaaa siapa yang suka kena marah kan..kalau setakat tegur tu biasa laa..denda pun setakat berdiri 5 minit..tapi tu pun dah rasa kesian..rasa bersalah pun ada..mesti tak selesa kan belajar sambil berdiri..tapi nak buat macam mana terpaksa kasi denda juga even tak sampai hati..=.=*
setelah 3 bulan kat Convent banyak pengalaman yang dapat..seronok sangat sampai dua tiga hari sebelum last day practical dah sedih sampai menangis sebab tak sampai hati dan tak sanggup nak tinggalkan Convent..sayang sangat dekat adik adik yang comel comel dekat Convent..dah jadi macam kawan..macam macam gosip yang sempat share..seriously, they make me fall in love again..
OMG..really miss them so much..minggu terakhir jaga exam sangat memberi kesan..sanggup ambil masa cikgu lain semata mata nak jaga exam and spend time with them..last day, 22.10.2010 hari yang sangat tak nak lalui..my tears fall again even dah puas control..terharu dengan layanan yang baik dari semua guru guru sampai buat jamuan pot luck untuk meraikan last day cikgu cikgu praktikal..i'm so touched..T____________T
lagi sedih bila nak berpisah dengan all my dearest sisters..u all dah buatkan i jatuh cinta sekali lagi even dulu sangat stresssssss nak jumpa muka u all semua..thanx girls for your cooperation during the observation from my guru pembimbing and lecturer..without your cooperation tak mungkin i akan dapat result yang agak best for my practical teaching..i'm very glad to be your teacher even for 3 month only..u all dah banyak ajar miss izzanie to be more confident to deliver my lesson..u all dah banyak beri pengalaman baru dekat i..u all dah banyak ajar i apa itu erti sabar dan susah..now, i dont regret to be a teacher anymore because of u!
banyak duit terpaksa berhabis untuk fotostat, rewards (especially Apollo because i know all my students love it), and many more but itu bukan masalah yang besar asalkan my students enjoy during my class..setakat ini belum ada lagi student yang ponteng during chemistry lesson kecuali bersebab..
itu semua cerita 3 bulan yang lepas..sejak seminggu yang lalu tak dengar lagi orang panggil 'teacher' or 'cikgu'..kalau hang out kat sini dah tak ada orang yang tau tuan empunya diri ini adalah cikgu..masa dekat Muar kalau pergi Wetex, Tanjung Emas dan sampai ke Growthmart pun ada je yang tegur panggil teacher dan siap salam lagi..ouhh..really miss dat moments..yang ada sekarang hanya facebook, gambar dan video sebagai pengubat rindu..

with beloved 4.6

with beloved 4.5

miss them..T___________T

♥ them

Farewell Party~


































thanx Nadya and frens..really appreciate it!

thanx 4.5~

welcome girls~

mini 'Chemistry Folio'..setiap kali baca mesti rasa nak menangis..1st time baca dekat bilik guru dah nangis kot..sangat terharu..nasib baik pandai cover..hihihi..thanx girls..ini hadiah yang sangat bermakna for practical teacher like me..

Thank you 4 being our chemistry teacher...
Even if it is for only a few weeks.
Thank you 4 being patient and forgiving...
Even when we didn't mean to be naughty and so noisy.
Thank you 4 all games and quizes...
Even the gifts and snacks that you prepared early in the morning or late at night
Thank you 4 the sweet memories...
Even if we make you cry on your 1st day

An Endless List of Thanks
For Everything You Did For Us...
&
Pls remember us after you have become an EXCELLENT TEACHER!

-KAHMAY-
013XXXXXXXX

thanx kahmay..thanx a lot..i will remember all of u till my last breath..thats my promise!

"Frankly speaking, I always thought that a practical teacher is afraid of expressing herself/himself in front of the students. When I heard that a practical teacher is coming to teach us Chemistry, I was really worried that he or she may not reach my expectation since Chemistry is my favourite subject. Gradually, I think that teacher, you have done a great job. I can feel that you really put a lot of effort in the slide show and it is fantastic! ♥ Even though you are still not a fully qualified teacher, but your sincerity shows me that you can be better than any of the others. If it is possible, I hope that teacher would give me some tips about your life studying Chemistry in a campus..:D"

From lovely Yee Shiean..miss u dear~

My dear Shin Yi, i'm so sorry..my air mata sudah terkena dekat page u sampai tulisan 'thanks' dah jadi buruk and kembang..i cant control myself anymore..i'm so touched..thanx a lot dear~



candy from Jessica..thanx a lot dear~



to all my dearest sisters 4.5 and 4.6:
  • thanx for everything
  • thanx for the sweet memories
  • thanx for the presents
  • gonna miss all of u
  • love all of u so much
  • take care
  • good luck in your study and make your parents, teachers and school proud of u
  • i will pray for your success from here
  • if ada jodoh and panjang umur we will meet again
  • sorry for everything~




♥ ejan




Thanks for reading this entry ^___^

2 comments:

sakura_aainaa said...

fuyohhh.. bestnya student hg..

nurulizzanieadnan said...

nasib baik dpt yg suma okkkkk
hehehe