Thursday, January 19, 2012

TAK KISAH is the winner of the best CD-ROM courseware project




yessss!!!
we are the winner..
kumpulan Tak Kisah..ehh kenapa nama Tak Kisah? sebabnya kami memang tak kisah pasal halangan dan tentangan serta kesusahan yang kami bakal hadapi bila nak buat courseware nih..hahahaha

Group members ada 5 orang kesemuanya..ezat, sofi, fareha and me are from SPK..and usha from SPT..we are decided to create a courseware by using constructivism theory and we choose the acid and base chapter in chemistry form 4 syllabus.

kenapa pilih acid and base? sebabnya kami merasakan chapter nih agak fun..banyak interaktiviti boleh create dan juga banyak experiment yang boleh kita tunjuk..bagi sesiapa yang sedang atau pernah mengambil kursus pendidikan, mesti dah familiar dengan teori constructivist kan? constructivisme menekankan kepada discovery learning dan prior knowledge of the students. kiranya macam sebelum mengajar students akan ditanya terlebih dahulu prior knowledge mereka mengenai certain topic sebelum input yang sebenar akan diberikan oleh guru.

tapi kali ini tiada guru yang akan guide students. so kami perlu fikir macam mana nak masukkan elemen constructivist dalam courseware kami..software yang digunakan untuk create courseware ini adalah Macromedia Authoware 7.0






Macromedia Authoware perlu melibatkan pengguna bermain dengan icon serta carta alir. so far, Authoware tidak pernah mengecewakan kami satu kumpulan. even kadang-kadang ada sikit kesulitan, tapi semua tuh dapat setle dengan bantuan Dr J, pensyarah CD-ROM yang sangat awesome!!

Untuk courseware kami, aku banyak melibatkan diri dalam part design. design main menu interface, main topic interface, main subtopic interface, button, notes untuk neutralisation subtopic, neutralisation quizes, neutralisation tutorial and help.

eehhh by the way, jangan pelik sebab aku kena belajar subjek komputer. actually kat UTM aku belajar course major kimia dan minor komputer..sebab tuh projek-projek komputer dah sebati dengan diri aku..hehehehe


 Tak Kisah menang no 1 dari vote students..untuk pilihan pensyarah juga Tak Kisah dapat no 1. so totally Tak Kisah menang peer voters and lecturer evaluation. ohhh yeaaa, group yang bertanding semua ada 11 termasuk course SPT (matematik), SPK (kimia), SPI (pendidikan islam) dan SPL (tesl). tempat kedua dapat dekat kumpulan Shock yang juga dari SPK..kesimpulannya SPK dapat kedudukan pertama dan kedua..i'm proud to be spkrians~ yeaaayyyyyy!!!!

hadiahnya, Dr J nak belanja makan..dimana dan bila kami boleh decide sendiri..Dr J tak kisah..hehehehe..dengar macam nak pergi Seoul Garden tak pun dangay bay makan atas cruise..wahahaha..dah laaa..malas nak membebel..kat bawah nih aku ada upload video pasal courseware dari kumpulan kami. actually size courseware 800x600..bila jadi video terkecik pulak..haishhhh..record video nih guna software Camtasia Studio 7..so enjoyyyyyy~~~

video





♥ ejan

Thanks for reading this entry ^___^

2 comments: