Thursday, January 19, 2012

KEM FIRST YEAR EXPERIENCE (FYE) 2011




Tarikh: 16 - 18 September 2011
Lokasi: Kem Bina Negara Gunung Pulai, Kulai
Penyertaan: Semua pelajar tahun 1 Fakulti Pendidikan

__________________________________________________________________________________

FYE adalah 1st program untuk Persatuan Mahasiswa Pendidikan (PMP) bagi semester lepas. PMP bekerjasama dengan Fakulti untuk organize FYE khas untuk students 1st year yang baru masuk UTM. Actually ini adalah FYE pertama dari Fakulti Pendidikan yang diadakan di luar dari kawasan UTM. Syabas diucapkan kepada barisan PMP terutama sekali Pengarah FYE, Saudara Abdul Rahim yang telah berjaya membawa satu pembaharuan kepada fakulti dan seterusnya menaikkan lagi nama PMP.

Bukan senang untuk organize program besar macam nih..orang lain masih bercuti di rumah tapi kami barisan PMP yang lain telah turun UTM terlebih awal semasa pelajar tahun satu masih mengharungi Minggu Transformasi Mahasiswa (MTM) untuk memberi pendedahan serta mengutip yuran FYE. aku pula ditugaskan oleh staf fakulti untuk memberi penerangan mengenai penggunaan Aimsweb dan Elearning kepada adik-adik yang baru mendaftar. Mereka dikumpulkan mengikut kursus dan dibawa ke makmal komputer. Di sana, aku bersama seorang lagi rakan memberi serta menunjukkan demo penggunaan Aimsweb dan Elearning. 

Pada minggu pertama kuliah, program FYE telah berlangsung pada hujung minggu tersebut. Pada kali ini, program FYE dipecahkan kepada dua tempat. Pelajar pendidikan sains sukan serta tesl ditempatkan di Kem Bina Negara di Segamat manakala bagi pendidikan teknikal dan kemahiran hidup ditempatkan di Kem Bina Negara, Kulai. Para fasilitator juga dipecahkan kepada dua tempat. aku telah ditugaskan untuk menjadi fasilitator di Kulai.

Jom layan gambar sepanjang FYE berlangsung. Tapi sebelum tuh nak mintak maaf laa sebab kualiti gambar kureng sikit..Fotografi yang professional sampai pon masa last day program. Nak tak nak terpaksa lah ambil gambar pakai hp dulu. heheheh


sampai-sampai dapat breakfast dulu


dewan makan..
makanan sangat best dan sedap..memang tak menyesal datang sini sebab makanan best..hahahah..lepas makan kena cuci pinggan sendiri, lap lap sampai bersih lepas tuh atur atas meja kemas-kemas..ohhh yeaaa..kedudukan di meja makan adalah tetap mengikut kumpulan..



sesi pendaftaran..
time nih semua peserta dapat cadar, selimut dan sarung bantal..then semua boleh gerak masuk dorm..
1st time aku tido dalam dorm ramai ramai dengan fasilitator perempuan..ehhh tak la ramai sangat sebab fasi perempuan 7 orang je..yang lain-lain semua fasi laki..huhuhu
tempat tido selesa..toilet pon selesa..


antara fasi lelaki


macam lah tak tau kalau pi Kem Bina Negara mesti ada kena nyanyi lagu patriotik kannnn..





sesi LDK yang dijalankan sepanjang FYE


adik adik junior walaupun sebenarnya ramai yang sebaya dengan aku..hahaha



sesi ceramah yang......................
bosan!! =.=




para penceramah bersama pengarah program



petang petang sikit diorang nih ada main explorace. aku sebagai wakil PMP tak kena jaga checkpoint..so apa lagi..membuta lah dalam dorm..hahaha..dah nak habis explorace baru keluar dorm pergi pantau setiap checkpoint konon-konon macam big bos..cetttttt







malam kebudayaan..
tema: kawen-kawen..erkk??


kami: barisan fasilitator + 1st year students + pegawai Kem Bina Negara

Sebenarnya banyak lagi aktiviti yang lain. Contohnya, jungle tracking, senaman pagi, explorace anjuran KBN (fasi pon jadi peserta), kuliah subuh dan lain-lain. tapi malangnya gambar pada kamera orang lain..gambar-gambar nih pon ambil dari fb pengarah program. time FYE aku tak bawak kamera sendiri. so sebab tuh muka aku tak ada sangat pon kat gambar di atas. banyak gambar aku dekat kamera akak-akak fasi perempuan. nak jumpa pon payah sebab lain course..jadi tak ada sangat kenangan bergambar time FYE..tapi kenangan dalam hati tetap terpahat di sanubari..wekkksssss

kenapa tak snap je gambar pakai hp? cakap camera hp 8.1 mp..
nak jimat bateri laaaa hoiiiii..satgi nak mesej pastu nak bergayut dengan pakwe mengadu banyak nyamuk la banyak letih la banyak susah laa tak boleh plak..ok muntah lagi sekali...weekkkkssss!!!

dalam kamera aku hanya sempat rakam aktiviti persembahan dari budak budak nih je..lepas tuh terus risau takot betri hp kong..eerrrrrrrrrrr....

video

persembahan pelajar yang datang dari negeri Kelantan

persembahan dari negeri lain malas nak upload sebab lama sangat nak tunggu video dapat upload..menguji kesabaran betol..haishhhhhh..
ok untuk next entry kita selang seli dengan program bukan PMP plak..kang asyik program PMP aku yang jemu nak update..orang yang baca pon mesti jemu..huhuhuhu


itu saja untuk FYE..bye~




♥ ejan

Thanks for reading this entry ^___^

1 comment:

rahim said...

teringat kenangan masa muda2 dulu..