Tuesday, March 29, 2011

Ini Baru Permulaan

Lega sangat bila satu beban yang melibatkan masa depan dah selesai..opssssss! bukan dah selesai sebenarnya tapi baru bermula..bunyi macam serius sangat..yuppp memang sangat serius bila melibatkan PROJEK SAMPAI MATI PROJEK SARJANA MUDA (PSM)..

hari rabu minggu lepas ada 1st taklimat untuk bakal pelajar yang akan mengambil subjek PSM I..diberi masa 3 minggu untuk mencari tajuk dan supervisor (pensyarah) untuk PSM yang nak buat time final year nanti..

aku dah ada mind set awal awal lagi tak akan buat research..segala questionnaire ke ulang alik masuk library cari artikel ke online 24 jam semata mata nak cari jurnal ke jangan harap la aku nak buat..subjek research in education selalu je tak pay attention time dalam kelas sebab memang tak minat bab bab research nih..so kalau dah tak minat tak boleh lah nak paksa ye tak??

aku dikira beruntung sebab major in chemistry and minor in computer..kalau tak nak buat research aku ada pilihan untuk develop software sebab aku kan minor subjek computer..untung tak?? hahahaha

so setelah berbincang dengan pensyarah idaman hati maka tadi tajuk PSM aku dah diluluskan dan pensyarah yang aku nak sangat tuh pun setuju nak jadi supervisor aku..yeehaaaaa!! under Puan Norah ada aku, ezat, helmy, sofie and fareha..diorang nih suma coursemate aku + 2 orang lagi budak SPT..

so tajuk PSM aku kalau takde pape perubahan ialah PEMBANGUNAN PERISIAN PEMBELAJARAN KOMPUTER BAGI TAJUK 'SALT' DENGAN MENGGUNAKAN KONSEP PNEUMONIK..

Pneumonik tuh apa sebenarnya??

macam nih..pneumonik tuh istilah pendidikan sebenarnya..aku percaya korang kalau hafal warna pelangi mesti tak akan hafal turutan warna dengan ingat warna tuh sendiri kan? maksud aku korang mesti akan wakilkan dengan ayat ayat lain yang senang korang nak ingat..meh aku explain lebih sket..

MERAH        --->   Michael
JINGGA        --->   Jackson
KUNING     --->   Kawen
HIJAU       --->   Hindu
BIRU        --->   Balik
INDIGO   --->   India
UNGU       --->   Utara

haaaa...yang 'Michael Jackson Kawen Hindu Balik India Utara' tuh la yang dipanggil Pneumonik. so aku akan develop benda alah nih untuk topic Salt guna macromedia flash..sound interesting rite?? hahaha..interesting lah sangat padahal susah kot nak main dengan time line flash..

tapi bila pikir balik mana ada benda yang senang sebenarnya..so antara coursemate aku, aku sorang je yang buat flash..dua orang buat visual basic, sorang buat authoware and sorang lagi buat web.. 

doa doa kan lah eh semuanya berjalan lancar..=)

♥ ejan

Thanks for reading this entry ^___^

2 comments:

mizz_aainaa said...

weyhhh.. mna aci.. huhu
nk tajukkkk..

nurulizzanieadnan said...

jom buat flash sama2
hikhikhik